Jak dobrze wyposażyć własną restaurację?

Własny lokal gastronomiczny bywa marzeniem wielu osób. Jednak każdy, kto próbował swoich sił w tej branży, wie, że utrzymanie jego popularności na konkurencyjnym rynku nie jest wcale łatwe. Dany lokal musi spełniać szereg warunków, a jednym z nich jest zaplecze kuchenne o odpowiednim wyposażeniu. Musi ono być nie tylko bezpieczne, ale również funkcjonalne i dobre jakościowo. To, co musi się znaleźć w każdej restauracji to profesjonalna kuchnia gastronomiczna. Przyjrzyjmy się bliżej tej tematyce.

    1. Jakie są rodzaje kuchni gastronomicznych?

    2. Czym się kierować wybierając kuchnię gastronomiczną?

    3. Kuchnia gastronomiczna – i co jeszcze 

Jakie są rodzaje kuchni gastronomicznych?

Podobnie, jak te, których używamy na potrzeby własnego gospodarstwa domowego, tak i te przeznaczone do przygotowywania posiłków na większą skalę -mogą się różnić między sobą. Wyróżniamy różne typy kuchni gastronomicznych, m.in

    • kuchnia gastronomiczna gazowa,

    • kuchnia gastronomiczna elektryczna,

    • kuchnia gastronomiczna indukcyjna. 

Kuchnia gazowa jest to urządzenie, które zasilane jest gazem z sieci miejskiej lub też mieszanką gazu propan butan. Polecany produktem jest kuchnia gazowa GastroProdukt Professional. Znajdziemy różne modele tego typu kuchni – wolnostojące, nadstawne, 2-3 palnikowe, a także 6-palnikowe. Ilość palników jest uzależniona od naszych potrzeb. To, co wyróżnia ten rodzaj kuchni, to niskie koszty jej utrzymania. To, za co jest również ceniona to regulowana wielkość płomienia, a co za tym idzie – tempa przygotowania potrawy. Profesjonalni kucharze twierdzą, że smak potrawy przygotowanej na takiej kuchence jest zdecydowanie lepszy oraz chwalą jej łatwą obsługę.

Wady, które można dostrzec w tych typach kuchni to przede wszystkim fakt, że lokal musi spełniać wszelkie warunki techniczne, takie jak odpowiednia wielkość pomieszczenia, właściwa odległość od okna, a także rodzaj wentylacji. Aby w pełni korzystać z kuchenki, musimy mieć stały dostęp do instalacji gazowej lub w przeciwnym razie – należy regularnie wymieniać butlę z mieszanką gazów. To, co może być nieco problematyczne to mycie sprzętu, a także fakt, że istnieje ryzyko wycieku gazu lub zapłonu.

Kuchnia gastronomiczna elektryczna, jak już sama jej nazwa wskazuje, działa za pośrednictwem prądu. Umożliwia to wytwarzanie ciepła, bez którego nie byłoby możliwe gotowanie lub pieczenie potraw. To, co może wyróżniać ten typ kuchenek to ich nowoczesny, ciekawy wygląd oraz wygodę wynikającą z łatwego korzystania z niej. Są łatwe w utrzymaniu czystości – odbywa się to sprawnie i szybko. Posiadanie kuchenki elektrycznej nie jest związane ze specjalnymi wymaganiami – świetnie sprawdzi się w miejscach, w których nie ma dostępu do instalacji gazowej.

Kuchnie gastronomiczne indukcyjne są ostatnio coraz częściej stosowanym rozwiązaniem. To, co je wyróżnia to energooszczędność w porównaniu do dwóch pozostałych typów. Wynika to faktu, iż nie jest zużywana energia na podgrzanie całej swojej powierzchni, a jedynie na znajdujące się na niej naczynie. Korzystanie z nich jest bezpieczne – większość z nich wyłącza się automatycznie, gdy tylko naczynie zniknie z określonego pola. Utrzymanie ich w czystości nie stanowi zbyt dużego problemu – usunięcie nawet sporych zabrudzeń odbywa się łatwo i szybko. To, co można uznać za minus tego rozwiązania, to dość wysoki koszt takiego urządzenia.

Czym się kierować wybierając kuchnię gastronomiczną?

To, co musimy przede wszystkim wziąć pod uwagę, to wielkość naszego lokalu oraz ustalenie, ile dań dziennie chcemy w nim serwować. Od tego jest uzależniona liczba palników. W mniejszych lokalach wystarczające mogą być kuchenki z 4 palnikami, zaś w dużych restauracjach – od 5 do 8 palników. Jak się okazuje, nie tylko ilość palników ma znaczenie, ale również ich rozmiar. Im więcej palników zamierzamy mieć w swojej kuchni gastronomicznej, tym więcej miejsca należy przeznaczyć na ten sprzęt.

Wybierając urządzenie, jakim jest kuchnia gastronomiczna, nie możemy zapomnieć o tym, by była ona solidna i wytrzymała. W założeniu powinna posłużyć nam przez dłuższy okres czasu, dlatego należy wybrać taki model, który jest wykonany z porządnego materiału, takie jak np. stal nierdzewna. Ważna jest również gwarancja oraz czas jej trwania – im dłużej, tym lepiej. Możemy wtedy mieć pewność, że w przypadku problemów ze sprzętem, uzyskamy niezbędną pomoc.

To, co być może dla niektórych nie ma większego znaczenia, a z pewnością zostanie docenione przez klientów – to estetyka wykonania. Warto na to zwrócić uwagę, gdy nasz lokal oferuje przygotowanie potraw na oczach gości. Ciekawym rozwiązaniem jest wybór takiego modelu, który będzie współgrał z wystrojem całego wnętrza – możemy się zdecydować na ciekawy kolor lub niebanalny motyw, który przyciągnie zaciekawionych klientów.

Kuchnia gastronomiczna – i co jeszcze?

Gdy mamy już swoje wymarzone urządzenie, jakim jest kuchnia gastronomiczna, musimy dobrać dodatkowe wyposażenie do naszego zaplecza. Jest to obszerny dział, który powinien zawierać zestawy garnków, patelni, roboty kuchenne, grill elektryczny czy frytkownice – zależy to głównie od potraw, które będziemy serwować. To, co z pewnością jest niezbędne w każdym lokalu gastronomicznym, to wydajna zmywarka, dzięki czemu zaoszczędzimy na czas oraz wodę podczas zmywania naczyń.

Podziel się
Udostępnij znajomym
Udostępnij